Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A magyar vizsla testfelépítése

2010.05.12

Testfelépítés

Marmagassága: 57-64cm (kan), 53-60cm (szuka). Súlya 22-30 kg. A szőrzet rövid, egyenes, élénk fényű, enyhén zsíros tapintású. Színe zsemle sárga, vörösesbarna és ezek átmenetei. A fej szikár, nemes, a koponya széles, a stop mérsékelten kifejezett. A szem színe a szőrzetnél valamivel sötétebb, tekintete élénk. A fül nagyobb méretű, lelógó. Toroktájékon a bőr lazább, mint másutt, és nem képez lebernyeget. Jól fejlett, lágy izomzat jellemzi. Mellkasa mély, hasa felhúzott. A far kissé lejtős, nem csapott.

A kutya egyik legfontosabb és küllemét tekintve legmeghatározóbb testrésze a fej. A kutyafajtákat jól ismerők csak a fej alapján meg tudják állapítani,hogy mely fajtáról van szó. Pl.: a vizsla feje az arányos kategóriába tartozik.

 

Minden kutyának 42 foga van mely húsevésre hivatottak, de könnyen alkalmazkodnak a minden evéshez is. Ebből 12 metszőfog, 4 szemfog, 16 elő zápfog, 10 zápfog. Bármilyen hihetetlen a kutyáknak is van tejfoguk melyeket 4 hónapos korukig használnak.

 

A kutya szemszíne nagymértékben függ a szőrzet színétől, a magyar vizsla szeme egészen a barnától a sárgáig terjedhet. A színkombinációkat ezekkel a szemekkel nem különbözteti meg, de elsősorban a fényhatást érzékeli és az alakokat élesen látja.

 

A fül mozgékonysága nagymértékben árulkodik a kutya mozgékonyságáról, temperamentumáról. A szemmel ellentétben a kutya hallása sokkal jobb mint az emberé, a másodpercenkénti 30 000 rezgésszámú ultrahangot is meghallja.

 

A kutya legtökéletesebben kifejlődött érzékszerve az orr. Az emberi szaglást akár 50-szeresen is felülmúlja, ami a szaglóhám felületének nagyságából (az emberénél 50-szer nagyobb) és a szaglósejtek számából (az emberének ezerszerese) adódik.

 

 

A mappában található képek előnézete A magyar vizsla testfelépítése

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.