Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Külső élősködők

2010.05.13

Teendők bolhásság esetén

 

Egyes egyedeknél már egy-két kullancs is kiválthat olyanallergiás reakciót, ami a bolhaekcémához vezet. Ennek tünetei: a helyi pörkösödő bőrgyulladás akár tenyérnyi felületeken, bő sebváladékozás kíséretében. Itt már nem elegendő a bolhák kiirtása, mert magát az ekcémát is kezelni kell, ami az állatorvos területe. A bolha kiirtása hosszú feladat, mert ez az élősködő akár 3-4 hónapot is kibír vérszívás nélkül. Ezért hetekig kell alkalmaznunk a bolha elleni porokkal való bedörzsölést. De be kell szórnunk a kutya fekhelyét is és viselni kell a bolhanyakörvet.

 

 

Teendők kullancs esetén
 

Ezek a vérszívók egyaránt megtalálhatók erdőkbe, parkokban és akár a kertünkben is. Egyes fajtája az embernek vírusos agyhártyagyulladást okoz. A szőr közé kerülve megkeresi a legmegfelelőbb helyet a vérszívásra, majd fejrészével behatol a bőrbe, ami fájdalmat nem okoz, mert nyála fájdalomcsillapítót, és érzéstelenítőt tartalmaz. Rendszerint akkor tűnik szembe mikor elérte a 0,5-1 cm körüli nagyságot. Eltávolítása nem ördöngösség. Első lépés elbódítani , de a legjobb megölni valamilyen szerrel a kullancsot. Az elernyedt rovart csipesszel vagy körmünkkel enyhe húzással és csavarással eltudjuk távolítani a bőrből. Mindig meg kell győződni arról, hogy a feje nem szakad e bele, mert ha igen állatorvoshoz kell fordulni.  A csípés helyét alaposan kenjük be fertőtlenítő oldattal.

 

Ektoparaziták

 

A bolhák előbb-utóbb szinte minden kutyán megjelennek, s a meleg környezetben boldogan élik világukat. A bolhák azonnal nem láthatóak, hacsak nincsenek nagy számban jelen, de kosznak tűnő vöröses-barnás morzsákat (tulajdonképpen emésztetlen vér) találhatunk a kutyán, és ezeket már a bolhák hagyják maguk után. A bolhák ügyesen, könnyen mozognak a kutya bundájában. Meglehetősen nehéz őket elkapni - bár vannak speciális fésűk bolhák ellen. A nőstény bolha petéit a földre a kutyaólakba rakja. Egy hét után a petékből kikelnek a lárvák, amik két-három héten belül kifejlett bolhává alakulnak. Porszívózzuk ki ebünk ólját és a környező területet, majd használjunk környezetbarát bolhairtó spray-t. Ha egy kevés megmarad, szaporodni fognak, és újra megfertőzik kutyánkat. A bolha a laposféreg lárvájának hordozója is lehet, ezért fokozottan figyeljünk a kis kártevőkre.  A rühösséget, az atkásságot és a tetvességet a kutyák általában más kutyáktól kapják el. A szőrtüszőatka mélyen a szőrtüszőben él, különösen a rövid szőrű fajoknál. Fiatal kölyköket és idősebb, gyenge kutyákat támad meg. Hetente egyszer speciális rovarirtóban fürdessük a kutyát, így lehet a paraziták ellen védekezni. A szőrtüszőatkával való fertőződés esetén az érintett területek gyakran elfertőződnek, aminek következtében a bőr megvastagodhat, ráncosodhat, és ún. pusztulák (gennyes pattanásszerű képződmények) jelennek meg. Ha ez kezeletlen marad, a szőrtüszők elpusztulhatnak és a bőrelváltozás állandóvá válhat. A rühatka megtámadhatja a kutya fülhegyét és környékét, beásva magát a bőrbe. E területeken viszkető érzés támad. (Viszkető, szúnyogcsípésszerű elváltozást tudnak okozni embernél is. ) A paraziták által ellepett kutyákat hetente fürdetni kell, legalább négy hétig, hogy az élősködők elpusztuljanak.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.