Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az FDB-ről

2010.05.16
Az FDB-ről

   A Független Diszplázia Bizottság már több mint 10 éve muködő, szakállatorvosokból alakult szervezet, feladata a beküldött röntgenfelvételek elbírálása. Fontos, hogy a vizsgáló orvosok még véletlenül sem tudhatják, hogy melyik kutyáról készült a felvétel, tehát a 'befolyásolásra' nincs lehetőség. Jelenleg csak az elfogadott, tehát legalább 'enyhe' fokozatot elért kutyák eredményét teszik közzé, az ennél rosszabb eredményeket titkosan kezelik.
    Az adatok megtekinthetoek a www.fdb.hu -n.

       Dr. Pallós Andrea
   Az FDB-rol és a kutyák csípőízületi diszpláziájáról - állatorvos szemmel


   Mi is az a híres - hírhedt csípőízületi diszplázia? Érdekes ez nekünk? - teszik fel a kérdést egyre gyakrabban. Valószínűleg, hiszen a legtöbb kutyafajta tenyésztése során alapvető szempont a diszpláziamentességre való törekvés.
   A köztudatban ez a kifejezés a csípőízület fejlődési rendellenessége folytán kialakuló "csípoficam" betegségre terjedt el. A csípőízületi diszplázia olyan örökletes betegség, melynek során az ízületet alkotó csontok találkozása nem tökéletes, így az ízület nem tökéletesen működőképes. Ez lehet a combcsont fejének, illetve a csípocsont ízületi vápájának a hibája. A combcsontfej normálisan gömbölyű, teljes terjedelmében az őt befoglaló vápában helyeződik, tehát nagy felületen - ez a terhelési felszín - érintkeznek egymással. A combnyak karcsú és a combcsonthoz jól illeszkedik, annak tengelyével kb. 130 fokos szöget zár be.
   A diszpláziás kutya combcsontfeje általában torzult, pl. szögletes vagy hosszant ovális alakú. Nem feltétlenül helyeződik teljesen a vápában, általában attól kissé kijjebb foglal helyet. Ennek következtében a terhelési felszín nagysága csökken, a vápának általában egy kis pontjára összpontosul. A combnyak, hogy a terhelési viszonyokat kiegyenlítse, megvastagszik a nagyobb terhelés elviselése érdekében, és tengelye a combcsont hosszanti tengelyével 90 fok körüli szöget zár be. A kitelt (megvastagodott) combnyak önmagában is felkelti a diszplázia gyanúját.
   A diszplázia elbírálásának alapja a sok országban (köztük hazánkban is) alkalmazott rendszer szerint a két combcsontfej középpontját összekötő egyenes és a terhelési felszín illetve a vápa sarokpontjából a fej középpontjába bocsátott egyenes által bezárt szög, az úgynevezett Norberg féle szög nagysága. Ez normál esetben 105 fok, vagy ennél nagyobb.
   Az elbírálás másik alapszempontja a combcsontfej alakja, a combnyak alakja és állapota, illetve az ízület állapota. Súlyosabb esetekben az ízületben levált csont illetve porcdarabok, un. 'ízületi egerek', vagy a vápa szélén az ízület tokjának rögzíto burkának megfeleloen csontos felrakódások jelentkezhetnek. (ábra) Ezek jelenlétében a bírálati eredmény mindig súlyosabb.
   Most feltehetik a kérdést, hogy fontos-e ez és miért?
   A vizsla nem túl nagy termetű fajta, így a diszpláziának még a súlyosabb formái sem mindig okoznak tüneteket. De sajnálatos módon a betegség ott lappang az ilyen egyedekben és kisebb terhelés hatására, vagy az állat idősödésével - az ízületek normálisan is eloforduló meszesedésével párhuzamosan - súlyosbodó fájdalmakkal jelentkezhet. Ha mást nem is tekintünk, - pl. hogy ez a fajta gyors és folyamatos mozgásra, nagy terhelésre lett kitenyésztve, és a beteg egyedek erre nem képesek - kutyáink fájdalmait "kutyakötelességünk" csökkenteni. Ez sajnos általában csak mutéttel lehetséges - de kinek célja kutyákat tenyészteni az állatorvosok jóléte érdekében?!
   Belátható tehát, hogy érdemes kutyáinkat szűrni.
   A szűrés röntgenvizsgálattal történik, amely során a kutyát speciális pozícióba helyezik, melyhez humánus és szükséges a kutyát elbódítani. Éber állapotban lehetetlen a megfelelő testhelyzetben tartani a kutyát, hiszen ez kellemetlen számára. Az ehhez nélkülözhetetlen bódítás csak felületes, sem hosszát, sem mélységét tekintve nem azonos a műtéteknél használt altatással, így kockázata minimális.
   Az állatorvosok egyetemi tanulmányaik során a sebészet tárgykörében részletesen tanulnak a diszpláziáról és a bírálat szempontjairól. Azonban, mint tudjuk, gyakorlat teszi a mestert! Az átlagos rendelői állatorvos hetente talán egy ilyen esetet lát. Ennek következtében tehát a szeme nem igazán "áll rá" az objektív bírálatra. Azonkívül az orvosnak sem mindig kellemes egy régi, szinte baráti viszonyban lévő tulajdonossal közölni a váratlan, rossz hírt: az addig a legek-legének tartott kedvencük bizony nem alkalmas tenyésztésre�kockáztatva ezzel esetleg a kuncsaft elvesztését.
   Az állatorvosok munkáját segítendő és az objektív bírálatot megvalósítandó alakult meg az FDB. A rövidítés a Független Diszplázia Bizottság nevet - három különböző korú, de igen nagy tapasztalattal rendelkező állatorvost - takarja. Ők kéthetente - havonta összejönnek és az ország minden tájáról beérkezett röntgenfelvételeket "több szem többet lát" alapon elbírálják. Mivel kéthetente több tucat felvétel érkezik a bizottsághoz, az évek során páratlan rutinra tettek szert. A Bizottság összetétele változatlan, így az általuk végzett bírálatok is azonos szempontok szerint és azonos módon történnek, ezzel biztosítva az objektivitást. Mivel a bírálók a tulajdonosokkal nem kerülnek sem személyes, sem közvetlen pénzügyi kapcsolatba, a munka, a bírálat független.
   Azt hiszem, az eddig felsoroltak alapján belátható, hogy a különböző kutyás szervezetek miért teszik jól, ha ezen bizottság bírálataihoz ragaszkodnak. Ez a tulajdonosokra nézve nem jelent jelentos többletköltséget és a kutya eredménye szabályos és elfogadható lesz. Fenti okok miatt a legtöbb országban egy hasonló bizottság végzi a bírálatokat, és csak ezek igazolásait fogadják el.
   És még valami. Ha egy kutya bírálati eredménye közepes vagy rosszabb, a bizottság nem hozza azt nyilvánosságra. Csak a normál, majdnem normál és enyhe minősítést szerzett egyedek listája jelenik meg - de ezek megjelennek - a bizottsági tájékoztatóban és az Interneten. Ez az információ segíti a tenyésztést, de a "terhelt" kutyákat sem diszkriminálja nyilvánosan. Innentől a tulajdonos lelkiismeretére van bízva, hogy mennyi ilyen "terhelt", valószínűleg fájdalmakra kárhoztatott kutyát hoz világra tenyésztői elhatározásával.
   Véleményem szerint ez egy igen jól felépített, humánus rendszer, a magam részéről követendő példának tartom. Példának okáért az én szukám is rendelkezik FDB számmal�

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.