Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyedi azonosítás

2010.05.13
Egyedi azonosítás

Az egyedi azonosítás fontos a tulajdonjog igazolása, a tenyésztés, és egészségügyi szempontból is. Az állatok egyedi azonosítása nem 21. századi találmány, haszonállatoknál évszázadok óta használják az adott korban rendelkezésre álló, nem éppen fájdalommentes eszközökkel. A gazdák a saját állataikat korábban tüzes vassal bélyegezték meg, de nem sokkal finomabb módszer az sem, ha a tehenek fülébe bilétát raknak... A kedvtelésből tartott állatok egyedi azonosítása sokáig a fajtatiszta kutyák kiváltsága volt, tetoválási szám alapján regisztrálták az ebeket a tenyésztő szervezetek. A keverék kutyák semmiféle azonosítóval nem rendelkeztek, ha külföldre utaztak a gazdival, akkor a hatósági állatorvosi igazolásban egy hozzávetőleges leirás azonosította a kutyát.
A mikrochip feltalálása az, ami alapjaiban megváltoztatja az állatok egyedi azonosításának rendszerét. Önmagában a lehetoség semmit nem ér, annak használatát szorgalmazni kell, vagy kötelezővé kell tenni. Az Európai Unió szabályozása két területen teszi a jövoben kötelezővé a mikrochip használatát: az állatok utaztatásánál, és a tenyésztésben. A türelmi időben egyedi azonosítóként elfogadják a jól olvasható tetoválást, annak hiányában már most is csak mikrochipet lehet alkalmazni. Európában egységesen az ISO 11784 szabványnak megfelelő mikrochipet kell alkalmazni.

Attól, hogy valami nem kötelező, még lehet hasznos és követendő! Egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutya a megtalálást követően 5-10 perc alatt visszajuttatható a gazdájához!

Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja mivel jár... az idegeskedés, a kutya keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az amit a kutya ezalatt átél - csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések - megspórolható egy párezer forintos eszközzel!

Nem beszélünk a levegőbe! Példaként négy olyan kutyát mutatunk be, akik az
Illatos útra - Fővárosi Közterület-felügyelet Ebrendészeti Telepe - kerültek, és a mikrochipnek köszönhetik, hogy hazakerültek, nem kallódtak el végképp.

erdi

ede

Intő példa az adatok ellenőrzésére! Pontatlanul regisztrálták a gazdi adatait, igy napokig tartott, mire kinyomoztuk a telefonszámát.

Ede tetovált, és chipje is van. Ha csak tetoválva lenne, akkor még legalább 3 nap kellett volna a gazdi megtalálásához, mert péntek este került be, igy szombat délelőtt lett átvizsgálva. A chip alapján 10 perc alatt megvolt a gazdi, az eb már aznap otthon aludt.

lapaj

tacsika

Igazi sikertörténet! Az Illatos úti Örökbefogadó napon talált gazdira, amikor a támogatók segítségével kozmetikázva éééééés chipezve kerültek gazdihoz a kutyák. Ennek köszönhetően amikor újra sittre került, akkor 2 telefonunkba került értesíteni a gazdikat.

Ezt a helyes tacsi keveréket az ág is húzza. Már kétszer örökbefogadták, és kétszer megszabadultak tőle... A chip azért neki is segített, tisztáztuk a tulajdonviszonyokat, igy tiszta lappal kereshet egy rendes gazdit.

Microchip
A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energia forrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, igy az a beültetés helyén - Európában a nyak bal oldala - szépen megtapad. A mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a chipben tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, igy a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb helyének meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel, igy attól sem kell tartani, hogy az áruházi lopásgátló kapuk követnék az eb mozgását :-))

aplikator

leolvaso

vonalkod

leolvasott

Adatbázis
A mikrochip csak egy drága pirszing lenne, ha nem lennének adatbázisok, melyek a chipben tárolt 15 jegyű számhoz hozzárendelik a tulajdonos adatait. Szerencsésebb országokban egyetlen, központi, online adatbázis létezik, mi nem tartozunk ezek közé... Magyarországon a mikrochip regisztráció nincs megfelelően szabályozva. Addig, amig ez a helyzet fennáll, addig a gyártók, forgalmazók, önjelölt regisztrátorok fokozhatják a káoszt, ezzel is gátolva a mikrochip elterjedését.
Szerencsére nincs minden veszve, de a helyzet megoldása most nagyrészt a gazdikon múlik! A Magyar Állatorvosi Kamara rendelkezik online adatbázissal, melyhez minden veszettség oltásra jogosult állatorvos hozzáfér. Az adatbázist eredetileg az Útlevél nyilvántartásra hozták létre, tartalmazza az állat azonosítóit - mikrochip vagy tetoválás -, fő jellemzőit, az útlevél kiadásához szükséges veszettség elleni oltások adatait, és a tulajdonos adatait, tehát tökéletesen megfelel a mikrochipek nyilvántartására. Itthon ez az egyetlen online adatbázis! Azzal, hogy csak az állatorvosok férnek hozzá biztosított az adatvédelem, de biztosított az is, hogy szükség esetén belátható idon beül információt kérjenek le, hisz ezt az állatorvos bármely internet kapcsolattal rendelekző számítógépről lekérdezheti nem csak rendelési időben, és nem csak a rendelőjéből.
2006 október óta az adatbázis bárki számára elérhető a www.petvetdata.hu címen, a mikrochip vagy az útlevél száma alapján lekérdezhető, hogy az adott kisállat szerepel-e az adatbázisban.

Természetesen adatvédelmi okból ebben az esetben csak az állat neve és fajtája jelenik meg, de ennyiből egyértelműen eldönthető, hogy a keresett állat szerepel-e az adatbázisba.
Ha a saját kutyád adatait kerested, és nem találtad meg, akkor keresd fel az állatorvosod, és regisztráltasd az ebet ha szeretnél nyugodtan aludni! Ügyelj arra, hogy mindig az érvényes címed, és telefonszámod legyen megadva! Ha még sosem ellenőrizted az adataid, akkor most tedd meg, amikor amúgy is felkeresnéd az állatorvosod.
Ha regisztrált kutya elveszett, vagy ellopták, akkor az állatorvosod ezt felviheti az adatlapra megjegyzésként, igy bármelyik állatorvosnál azonnal kiderül, hogy a kutyát keresik.
Ha talált kutya chipszámára találatot jelez a rendszer, akkor kérj meg egy állatorvost, hogy keresse meg a gazdi adatait, és értesítse kinél jelentkezhet az elveszett kedvencért!

Friss információk!

- 2007.01.01 után a chipezést végző állatorvosnak ki kell töltenie a kamara által kiadott adatlapot és ha a gazdi kéri, és a regisztrációs díjat megfizeti akkor kötelessége a petvetdatába 10 napon belül regisztrálni!
Az adatlapot otthon kinyomtathatod, és előre kitöltheted az adatokat, igy gyorsabban végzel, és kevesebb a hibalehetőség.
- A MEOE által 2007.01.01 után chipezett kutyák adatai a tenyésztő nevén felkerülnek a petvetdata adatbázisába. Fontos tudni, hogy a kölyök kutyát eladás után nem a tenyésztő feladata átiratni, az új gazdinak kell az állatorvosnál az adatainak regisztráltatni!

Chip beültetés
A mikrochip beültetése egy fájdalom mentes 2 perces procedúra, melyet csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el.
A Magyar Állatorvosi Kamara részletesen szabályozza a mikrochip beültetését: Mikrochipszabályzat

3. A mikrochip behelyezésének lépései:
3. 1. A behelyezendő mikrochip azonosító számának ellenőrzése leolvasó készülékkel.
3. 2. Az állat azonosítása (faj, fajta, ivar, szín, életkor).
3. 3. Általános klinikai vizsgálat.
3. 4. Annak ellenőrzése, hogy az állatot korábban nem jelölték-e már meg ISO11784 szerinti mikrochippel. Az ISO11784 szabvány szerinti mikrochippel már megjelölt állatba újabb mikrochip nem helyezhető be.
3. 5. A mikrochip szakszerű bejuttatása bor alá.
3. 6. A beültetett mikrochip működésének ismételt ellenőrzése a leolvasó készülékkel.
3. 7. A beültetett mikrochiphez tartozó címke beragasztása vagy a mikrochip számának bevezetése az állat útlevelébe és/vagy oltási (egészségügyi) könyvébe és a mikrochip-behelyezés dátumának igazolása.
3. 8. A mikrochip beültetésének és a beültetés dátumának igazolása az oltási könyvben, az állat törzskönyvén aláírással és kamarai bélyegzővel. További címke ragasztható az állatorvos munkanaplójába és/vagy az állat adatlapjára.
3. 9. A vizsgálati és egyéb (kiszállási, regisztrációs, stb.) díjak és költségek kifizettetése a tulajdonossal.
3.10. Az adatlap kitöltése és aláírattatása a megrendelővel , az adatlap archiválása és 5 évig történő megőrzése kötelező.
3.11. A feljegyzett adatok internetes továbbítása a regisztrációt végző kamarai központhoz ( www.petvetdata.hu ). Amennyiben az adatrögzítéshez a tulajdonos írásban hozzájárult, azt megrendelte és kifizette, akkor az adatokat legkésőbb a mikrochip-behelyezést követő 10. napig be kell juttatni a nyilvántartási rendszerbe.


Tehát a gazdinak észnél kell lennie! Az állatorvos csak akkor köteles az internetes regisztrációt elvégezni, ha azt a tulajdonos megrendelete, és kifizette. A regisztráció díja 1200 Ft , melyből a 2007.02.01 után regisztrált chipek után a kamara 600 Ft-ot számláz ki az állatorvos felé.

(Az Indexel chipeket forgalmazó Merial 2007 januárban 900 Ft-tal csökkentte a mikrochipek nagykereskedelmi árát, mivel az korábban tartalmazta a regisztrációs díjat.)

Mennyibe kerül?
A mikrochip beültetés ára rendelőnként változó, függ a beültetett chip árától, az adott rendelő szolgáltatási díjaitól, és a regisztrációs díjtól. Az Magyar Állatorvosi Kamara ajánlása a chipbeültetés árára (ÁP=állatorvosi pont, ajánlott ára 1.700 Ft )

Általános klinikai vizsgálat 1 ÁP

1.700 Ft

Mikrochip beültetése

  800 Ft

Regisztrációs díj (mikrochip és/vagy útlevél)

1.200 Ft

Állatútlevél kiállítása

2.000 Ft

Példa: A résztevékenységek összeadandók. Kutyába mikrochip behelyezés és állatútlevél kiállítása, veszettség elleni védooltással:

Általános klinikai vizsgálat 1ÁP

1.700 Ft

Állatútlevél kiállítása

2.000 Ft

Regisztrációs díj (mikrochip és/vagy útlevél)

1.200 Ft

Védőoltás beadása 0,5 ÁP

   850 Ft

Mikrochip beültetése

   800 Ft

Oltóanyag, féreghajtó

        x

Mikrochip

        y

Fizetendo

6.550 Ft + x + y + ÁFA

A példából jól látszik, hogyha egyszerre kérünk mikrochipet és útlevelet, akkor csak egyszer kell a regisztrációs díjat megfizetni. Ha a chipbeültetést összekötjük a védőoltás beadatásával, akkor csak egyszer kell a vizsgálati díjat megfizetni.
A fenti ajánlás nem kötelező, ettől az állatorvos eltérhet, tehát érdemes körülnézni hol lehet olcsóbban elvégeztetni a chipezést. A tapasztalat az, hogy sok klinikán már a a klinikai vizsgálat is duplája az ajánlottnak... A chip ára is nagyon eltérő lehet, 1.000- 4.000 Ft között.

Segítünk mérlegelni megéri-e a mikrochip az árát, példaként felsorolunk néhány árat!

Csombcsont törés

35-40 ezer

Medence törés, ficam

40-45 ezer

Alapos bélfertőzés

20-30 ezer

Nem kivánt vemhesség miatt ivartalanítás

20-25 ezer

Hirdetés rádióban

5-10 ezer

Büntetés ha plakátolásért elkapnak

10-30 ezer

Benzin költség

Kiesett munkaidő

Telefon költség

stb...

Nem olcsóbb, ha gyorsan hazakerül épen, egészségesen, ha nem kell kifizetned a megtalálónak több heti tartási költséget?
Ha megengedheted magadnak ezt az egyszeri költséget, akkor kitűzhetsz egy piros pontot is... A Te kutyáddal már nem kell az állatvédok szűkös kapacitását lekötni, pénzt, helyet, energiát olyan kutyákra fordíthatnak, akiknek a gazdija nem tudott a chip előnyeirol, vagy nem engedhette meg magának.

Hasznos címek

Magyar Állatorvosi Kamara

www.petvetdata.hu

Online adatbázis, melyben bárki, bármikor ellenőrizheti, hogy a kutyája szerepel-e az adatbázisban, ha nem akkor az állatorvosával regisztráltassa! Talált kutya esetén ha szerepel az adatbázisban a chip, akkor az állatorvos hozzáfér a gazdi adataihoz is!

Országos Állategészségügyi Intézet

Telefon: 460-6300/400

Csak munkaidőben elérhető, az adatok lekérése faxon történik, átfutási idő 1-2 nap.

Anivet

Telefon: 383-8138

Csak munakidoben elérhető, átfutási idő 10-30 perc. MEOE chipes kutyák többnyire csak itt szerepelnek, de csak a tenyésztőig vezetnek a szálak!

IFTA

www.ifta.hu

48 óra alatt kétféle hibával állt meg az oldal, eredményt még sosem sikerült kicsikarni. Angolul tudók próbálkozzanak az anyaoldalon www.globalanid.com Akinek itt van regisztrálva a kutyája, az ne üljön nyugodtan a babérjain...

Külföldi chip esetén

www.europetnet.com

Európai adatbázis, melybe a MÁOK havi rendszerességgel megküldi a petvedata rendszerben regisztrál adatokat, igy a magyar kutyák európában is biztonságban vannak!

max

forrás: http://www.m-a-x.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.